Traktamentsjobb

Ibland händer det att vi som elektriker får jobba på annan ort. Kanske åker vi fram och tillbaka varje dag eller så sover vi över. Installationsavtalet har hårda och tvingande regler för arbetsgivaren vid dessa tillfällen. I slutet av 00-talet var vi tvungna att strejka för att få rimliga och fräscha boenden när vi ligger på traktamentsjobb. Du ska alltid kräva eget rum med egen dusch och toalett. Rummet ska städas och vara av hotellstandard. Vid längre vistelser på annan ort ska du också beredas möjlighet att kunna laga din egen mat på plats.

Kom också ihåg följande: Du är anställd utan bil. Bilen är din ensak och firman kan inte bestämma om du ska använda den till och från jobbet. Är du dessutom borta längre än 12 timmar utan övernattning från hemorten ska du ha endags-traktamente.

Övning 1 av 3

Jag ligger borta hela veckan på traktamente, och jag får endast traktamentet. Är det rätt?

Övning 2 av 3

Jag jobbar utanför min hemort. Nu säger min projektledare att jag inte har rätt till ersättning för resa då jag bara har 2 mil till projektet och 2,5 mil till företaget. Stämmer det?

Övning 3 av 3

Vi är på ett projekt där vi ligger på traktamente och bor på hotell. Det tar 30 minuter att resa till och från projektet. Chefen säger att då vi reser i firmabilen så säger avtalet att vi är skyldiga att hålla 30 minuter av egen tid för framresa och motsvarande vid arbetstidens slut. Har han rätt?

Sammanfattning

Nästa lektion